Van meditatie naar communicatie: Mindfulness in onze relaties

Mindfulness is geen doel op zich, maar een vaardigheid en kwaliteit die ons helpt in het dagelijks leven. Dat leven speelt zich vaak af in interactie met anderen, want we zijn nu eenmaal sociale wezens. Uit eigen ervaring weet ik dat die interacties lang niet altijd makkelijk zijn. Zelfs als we tijdens meditatie wijsheid, compassie en kalmte opdoen, zijn die soms ver te zoeken zodra we in contact treden met anderen.

Toch is het mogelijk om ons hierin te bekwamen, door te onderzoeken hoe we de kwaliteiten van mindfulness kunnen meenemen in onze interacties. Net als bij mindfulness op het kussen zijn de principes eenvoudig – en dat is maar goed ook, want interpersoonlijk contact is al complex genoeg.

Het begint met aanwezig zijn: bewust van onze eigen mentale en fysieke staat van zijn en onze behoeften. Pauzeren helpt hierbij, en dan ontdekken we vaak dat het mogelijk is om mindfuller te communiceren. Dit kan direct een verschil maken. We weten dat elke actie, elk woord, elke zin, elke blik doorwerkt in onze relaties – soms minimaal, soms zodanig dat wij of de ander er (onnodige) overtuigingen of gedrag uit afleiden. Het is dan ook waardevol om ons hierin verder te ontwikkelen, voor onszelf, onze relaties en, hoe groot het ook klinkt, de samenleving als geheel.

De Hongaarse auteur Frigyes Karinthy bedacht in 1927 het concept ‘six degrees of separation’: elke persoon op aarde is via een netwerk van zes niveaus verbonden met een ander. Het begint met één bewuste interactie, waarin we de ander geen onnodige schade berokkenen en, als het even kan, een positieve bijdrage leveren aan het leven van onszelf en anderen.

Soms is het zelfs wijzer om helemaal niets te zeggen, zoals Boeddha en Socrates ons leren met deze drie vragen alvorens te handelen: Is het waar? (zonder oordeel) Is het behulpzaam? (voor jou, de ander, de situatie) Is het vriendelijk? (niet per se lovend, maar met de juiste intentie) Als het antwoord nee is, is het wellicht niet nodig om te communiceren.

Benieuwd of jij deze vaardigheid en kwaliteiten kunt ontwikkelen? Tijdens de Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren (MVMC) training en opleiding gaan we hier actief mee aan de slag. Bekijk hier onze mindfulness vervolgtraining of opleiding.

Je bent van harte welkom om deel te nemen! Voor verdieping in je eigen leven, als nascholing voor trainers, en eventueel om zelf de MVMC-training te verzorgen. Samen werken we aan een vreedzamere wereld, die soms ver weg lijkt, maar altijd begint in onze nabije omgeving.

Zohair

Mindfulness, Blog

Waarom mediteer je?

Waarom mediteer je en wat kun je eraan hebben? Volgens Susan Smit en Yuval Noah Harari gaat het om het doorzien van patronen, ontwikkelen van compassie en terugkeren naar de realiteit, zoals zij inspirerend deelden in de podcast Het Uur.

Blog, Mindfulness

Mindful communiceren

"Twaalf jaar geleden volgde ik met tegenzin een Insight Dialogue retraite, maar het bleek een van de meest onthullende retraites in mijn beoefening. Deze interpersoonlijke mindfulness hielp me patronen en emoties te ontdekken die ik tijdens stilteretraites miste."